Ha feketedik a paradicsom…

Az elmúlt hetek szélsőséges időjárása, a hirtelen felmelegedés, majd az özönvízszerű esőzések után az extrém hőhullámok nem csak bennünket viseltek meg, hanem a kertünkben lévő növényeket is. Az egyenlőtlen csapadékmennyiség-eloszlás és a hőstresszes időszakok sajnos meghozták a betegségeket is. Főként a paradicsomon, a paprikán és a cukkinin láthatók ilyen világosbarna, vizenyős foltok, amelyek később megbarnulnak vagy megfeketednek. Szerencsére van rá megoldás. 

Egyre többen teszik fel a kérdést, hogy miért barnul meg a paprika és a paradicsom alja? A szaknyelv ezt a jelenséget csúcsrothadásnak hívja. Ez tulajdonképpen nem más, mint a kalciumhiány. A kalcium létfontosságú a növények fejlődéséhez. Jelentős szerepet játszik a sejtosztódásban és stabilizálja a növényt, mivel beépül a sejtfalba és a sejtmembránba. Ha ugyanis nem kap elegendő kalciumot egy paradicsom, akkor még azelőtt tönkremegy a termése, mielőtt leszednénk azt. Ez nagyon bosszantó, hiszen azt gondolnánk, mindent megtettünk azért, hogy a gondosan felnevelt növényünk beérlelje a termését. Ezért egyetlen kertgazda sem becsülheti alá a kalciumpótlás fontosságát. Ezt legkönnyebben lombtrágya formájában tudjuk megtenni. Vásárlásnál mindenképp olyat válasszunk, ami tartalmazza ezt a vegyületet. Mivel az erre szakosodott boltokban már többféle lombtrágyát találunk, kérjük ki egy szakértő véleményét.

Ha a kalcium újra a talajba-levélre kerül, akkor hatására javul a kijuttatott tápanyagok hasznosulása és a talaj szerkezete, helyreáll a levegő és vízháztartása, valamint felpezsdül a talajélet is. Fontos még az egyenletes vízellátás is. Minél több vizet tud a növény felszívni és elpárologtatni a gázcsere nyílásain, annál több kalciumot tud vándoroltatni magában. De ha beáll hirtelen a szárazság, a növények zárják a gázcserenyilásukat, azért hogy csökkentsék a párologtatásukat, így csökken a kalcium felvétel is.

Így alakulnak ki a hiánytünetek. Rossz hír, hogy azt a termést, amin megjelennek ezek a barna beszáradó foltok, azt már nem tudjuk megmenteni, ám a növényen tudunk még segíteni. A tünetek kialakulása előtt, illetve azok megjelenésekor mikro- és mezo (másodlagos) elemekkel dúsított, úgynevezett komplex lombtrágyák segítségével, amik segítik a növények egységes tápellátását. Sajnos napjainkban műtrágyázás nélkül nem lehet eredményes gazdálkodást folytatni. A makroelemekkel, vagyis a nitrogén, a foszfor és a kálium fontosságával mindenki tisztában van. De a csúcsrothadás megelőzése érdekében  ezeken kívül szükséges még pótolni a mezoelemeket (másodlagos elemek) kalciumot, magnéziumot, ként, valamint a mikroelemek is (vas, cink és réz).

Mivel hazai talajaink tápanyag készlete az elmúlt 20 évben óriási mértékben csökkent, illetve a talajok kedvezőtlen pH változásai is nehezítik a felvételüket, ezért elengedhetetlen az utánpótlás.  A vas, a réz, a cink mikroelemeket a növények a korai fejlődési szakaszban, így a csírázás, gyökérképződés, intenzív lombképződésig igénylik. A vasnak fontos szerepe van a fotoszintézisben és a nitrogénmegkötés-átalakítás folyamataiban. Hiánya esetén a termőképesség csökken. A cinknek a növények intenzív növekedésében van szerepe, hiányában törpenövés, aprólevelűség alakulhat ki. A tápelempótlók szakszerű alkalmazásával nem csak a hiánybetegségek szüntethetők meg, de a termés minőségének javulása és a termésmennyiség növekedése is várható.