Cékla, a vörös szuperzöldség

A legtöbb korai zöldségféléket már betakarítottuk és ezeknek a helye most üresen áll. Ha felássuk és esetleg meg is trágyázunk, akkor máris készen áll a földünk a másodvetésre. Erre a célra kiválóan alkalmas a cékla. Amellett, hogy egy vörös vitaminbomba, még a szívünknek is jót tesz. Mivel jól tárolható, így egész évben fogyaszthatjuk.

A vetőmag kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy rövid tenyészidejű fajták magját vessük el. A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség, ennek oka, hogy hamar felismerték a szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságait. A cékla lúgosít, kiváló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését, továbbá méregtelenít is. Mivel szabályozza az anyagcserét, így aki még szeretne fogyni a nyári bikini szezonra, annak nagyon jól beépíthető a diétájába.

A görög legendák szerint Aphrodité szépségének megőrzése céljából fogyasztotta. És hát tudjuk, ő a szerelem és a szépség istennője volt.

A cékla kétéves növény. Az első évben a kifejlődött, megvastagodott gyökerét fogyasztjuk. A második évben fejleszti ki a magszárát. Ha a répatestet kettévágjuk, akkor világosabb és sötétebb színű köröket látunk. A magyar konyha szinte csak salátaként ismeri, pedig számos étel, püré, leves és még ital is készíthető belőle. Kevesen tudják, hogy a zsenge levelei is fogyaszthatók. Mivel a magokból, amik bár elég méretesek ahhoz, hogy egyenként szórjuk a földbe, de valahogy mégis mindig sűrűbbre sikerül ültetni mint szeretnék, mindig több cékla kel ki a kelleténél. Így egyelésre van szükség a későbbiekben.

A felesleges hajtásokat ne dobjuk el. Ezekből a levelekből kiváló saláta vagy köret készíthető. A körethez kevés olajon fonnyasszuk meg a leveleket, adjunk hozzá fokhagymát és fűszernövényeket ízlés szerint. Aki szeretné megkóstolni ezt a különleges vitamindús levélkét és nincs türelme kivárni míg a kertjében megnő, az csak kistermelőtől vagy termelői piacokon tud hozzájutni leveles céklához. A nagyobb üzletek vagy boltok polcain többnyire levél nélkül árusítják.

Ha még most júliusban elvetjük a magokat, akkor a vetéstől számítva olyan 90-100 napra szedhetjük a friss gumókat. Műtrágya tekintetében a növénynek a kálium igénye nagy, viszont a nitrogén trágyázással vigyázzunk, mert a túlzott nitrogén gyenge minőségű termést eredményez. Mint minden növénynél, ügyeljünk a vetésforgóra és a jó növénytársításra is. A veteményesben ne ültessük burgonya, póréhagyma és kukorica mellé. Jó szomszédságot biztosít viszont számára az uborka, a cukkini és a káposztafélék.