Mit tegyünk ha gyík van a kertünkben?

Sok ember szinte azonnal szívrohamot kap ha egy csúszómászó téved a kertjébe. Legyen ez egy ártalmatlan sikló vagy egy “lábas” zöld gyík vagy lábatlangyík.  Ha már van egy zöld gyíkunk a kertünben, gondoljunk rá úgy, mint egy mini játék dínóra! Elvégre, a gyíkok a dinoszauruszok távoli rokonai. Vigyázzunk rá, és hagyjuk, hogy ő is vigyázzon a kertünkre. Hiszen nincs is jobb annál, mint amikor a természet maga dolgozik helyettünk!

A zöld gyík a nyakörvösgyíkfélék (Lacertidae) családjába tartozó hüllő. Meglehetősen nagy, akár 40 cm hosszúra is megnövő gyíkfaj, amely Európa számos részén honos. Ahogy neve is sugallja, a hímek élénk zöld színűek, nászidőszakban szájuk körül és torkukon látványos kék színezetet kapnak, míg a nőstények barnás-zöldes árnyalatúak lehetnek. A zöld gyík a napos, száraz területeket kedveli, így ha megjelenik a kertünkben valószínűleg megfelel neki az ottani környezet. Tudom sokan inkább kerten kívül látnák szívesen, de nincs okuk félni tőlük. A zöld gyík teljesen ártalmatlan az emberekre és az állatokra nézve. Nem harap, nem csíp, nem mérgező, és nem is egy szökött mini Tyrannosaurus rex, aki a Jurassic Parkból lépett le. Sőt, jelenléte kifejezetten hasznos lehet, hiszen előszeretettel fogyaszt rovarokat, például szúnyogokat, legyeket és más kerti kártevőket. Gyakorlatilag egy élő, zöld biológiai rovarirtóval van dolgunk. A zöld gyíkok költési időszaka általában tavasszal, április és június között van. A hímek ilyenkor a legaktívabbak, és látványos színűk ekkor a legélénkebb. Ez az időszak a párkeresésé és a terület védésé. Miután a nőstények párosodtak, lerakják tojásaikat laza talajba vagy komposzthalom alá, ahol a nap melege kelteti ki azokat. Egy nőstény általában 5-20 tojást rak, melyek körülbelül 8-12 hét alatt kelnek ki. A gyíkból rendszerint csak egy -egy példánnyal találkozhatunk a kertünkben ennek az az oka, hogy nem kimondottan társas lények. A párzási időszakon kívül általában magányosan élnek, bár előfordulhat, hogy több gyík is ugyanazon területen osztozik, ha ott elegendő élelmet és búvóhelyet talál. A hímek gyakran territóriumot tartanak fenn, amit agresszívan védenek más hímekkel szemben.

Mit tegyünk, ha szembe találkozunk vele a salátás ágyasban?
Először is, ne ijedjünk meg, és ne is piszkáljuk. Ha megijed, könnyen levetheti a farkát, ami ugyan később visszanő, de ez számára stresszes és energiaveszteséggel járó folyamat. Ezt a jelenséget autotómiának hívják, és bár látványos, a gyík számára nem éppen kellemes élmény.

Ha van kutyánk vagy macskánk, próbáljuk meg őket távol tartani a gyíktól. Bár általában gyorsak és ügyesek, de a kíváncsi háziállatok mégis veszélyt jelenthetnek rájuk. Így is akad több természetes ellensége. Madarak, például a gólya és a héja, előszeretettel vadásznak rájuk. Ezen kívül néhány emlős, például a róka és a menyét, szintén szívesen elfogyasztja őket, ha alkalma nyílik rá. Ha szeretnék, hogy ez a különleges hűllők még sokáig vendégeskedjenek a kerünkben, akkor ha egy mód van rá kerüljük a vegyszerek használatát. Mivel a zöld gyíkok érzékenyek a vegyi anyagokra, próbáljunk meg minél kevesebb rovarirtó szert és az állatokra veszélyes mérget használni a kertben. Mint minden magyarországi kétéltű és hüllő, a zöld gyík is védett. Természetvédelmi értékét 25 000 Ft-ban határozták meg.