Cseresznye van? VAN!

A termelői piacokon járva nagyon sok friss zöldséget és termést tudunk venni.  Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a cseresznye is. Az egyik legkeresettebb, egy nagyméretű ropogós fajta a Germersdorfi óriás. A standok között járva sokan kóstolgatnak, keresik ezt a fajtát. Ám megakadt a szemünk egy feliraton: Van cseresznye. Elsőre furcsa ez a kiírás, még mosolyt is csal néhány ember arcára.  Pedig nem tévedés, vagy elírás! Valóban így hívják ezt a cseresznyét, egyszerűen csak: Van. 

A cseresznyéknek közel ezer fajtája létezik, a májusi cseresznyétől egészen a késői érésűig széles kört zár be a választék. A termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. A fajták a nevüket településekről, területről, névadójukról vagy jellegzetességükről kapták. Így született a májusi korai, Pomázi hosszúszárú, Solymári gömbölyű, Germersdorfi, Hedelfingeni, vagy a Margit, Linda és Katalin cseresznye. A Van cseresznye egy június közepén, végén érő kanadai származású fajta. Hazánkban Brózik Sándor, Porpáczy Aladár és Szilágyi Kálmán honosította meg. Korán kezdődő, de elhúzódó virágzású, önmeddő.

A legtöbb vele egy időben virágzó cseresznyefajtával kompatibilis virágport termel. Fája középerős, kisebb növekedésű, kezdetben feltörekvő koronát nevel, amely sem elsűrűsödésre, sem felkopaszodásra nem hajlamos. Korán termőre fordul és igen bőségesen hoz termést. Igényli a jó vízellátású és tápanyagdús talajt. Azonban hajlamos a túlkötődésre, melynek következtében gyümölcse gyakran elaprózódik. A cseresznyék nagy méretűek, ropogósak és sötétbarna színűek.  Rendkívül lédús, kellemes ízű, ezért a friss fogyasztás mellett még számtalan módon tudjuk felhasználni.

Tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, vagy készíthetünk belőle kompótot. Kandírozva, vagy mag nélkül aszalva mazsolát is helyettesíthetünk vele. Mivel ez a cseresznye repedésre nem hajlamos, ezért bármelyik sütemény, vagy desszert díszítőeleme is lehet. Rengeteg jótékony hatása van cseresznyének. Hatékonyan segít a fogyókúrában, jó hatást gyakorol a szívműködésre és a keringési rendszerre. Az egyik legkiválóbb káliumforrás. Segíti a nyugodt alvást, és még fiatalít is a benne lévő bioflavonoidoknak köszönhetően. Jót tesz az izmoknak és még az agyműködést is javítja. Friss fogyasztásnál érdemes megfogadni azt azonban, hogy soha ne igyunk vizet rá! Ennek az az oka, hogy a  gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja csak el, de ha felhígítjuk az emésztőnedveket, akkor  nem lesznek eléggé erősek. Ezért az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.