Támadnak a kertben a poloskák

Elkezdődött a poloskainvázió a kertekben, veszélyben vannak a gyümölcsök és a zöldségek. Az utóbbi években számos új rovarfaj jelent meg hazánkban, amelyeknek sajnos nincs természetes ellensége. Az emberi beavatkozással azonban óvatosan kell bánni, mert – mint az már bebizonyosodott – könnyen visszafelé sülhet el.

Hogy ne legyen túl egyszerű az élet, a poloskák is több változattal rendelkeznek. Létezik vándorpoloska és márványpoloska is. Az apró, fekete, frissen kikelt példányok tízesével rágják a paradicsomot, paprikát, padlizsánt és a gyümölcsöket. A rágás után keletkezett sérülések miatt a növények könnyebben kapnak el betegségeket és romlik a minőségük is.

Mivel eléggé ellenálló rovarokról van szó, így irtásuk sem egyszerű. Főként az érésben lévő gyümölcsökben tesznek kárt, ezért a szakemberek szerint a biológiai védekezésre érdemes koncentrálni. Sokan használnak csalinövényt. Így a paradicsom mellé, a vándorpoloska által kedvelt pillangós növényeket, lóbabot, kukoricát és búzát vetnek. Ezeket még azelőtt szükséges a területről eltávolítani, mielőtt a rajta lévő lárvák kifejlődnek és rátelepednek a megvédendő növényre. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag feláldozunk egy másik kultúrnövényt, hogy megvédjük a termést. Nálam idén a paradicsomtövek mellett egy-egy bazsalikom bokor is helyet kapott. Azt figyeltem meg, hogy az erős, fűszeres illatot nem nagyon kedvelték a betolakodók, így elkerülték a kert ezen részét.

Ha valakinek kicsi konyhakertje van az többféle biomódszert is kipróbálhat. Az egyik ilyen a tejes permetlé. Ezt hetente érdemes megismételni. A tejben lévő kalcium segít a növények szerkezetének megerősítésében, a benne lévő cukor pedig az egészségesebb növénynevelésében lesz segítségünkre. A tejes permetlé elkészítéséhez csupán zsíros tejre (legalább 2,5 vagy 3,6%-os) és egy kis vízre van szükségünk. A keverési arány egy rész tej, hat rész víz. Adjunk hozzá még pár csepp mosogatószert, vagy szappant, ami segíti a megtapadást. Ezt a keveréket nem csak poloskák ellen vethetjük be, hanem a paradicsom rothadása ellen is, amit a kalcium hiánya okoz.

Hatásos védekezés lehet még a fokhagymás permet is. Fél liter vízbe reszeljünk három gerezd fokhagymát, és hagyjuk állni egy éjszakát. Ezzel a permettel másnap fújjuk le a növényeket és menekülni fognak a poloskák.

Sokan esküsznek az összegyűjtésre is. Ilyenkor egyesével – kesztyűben, mert nagyon büdös – leszedegetik a növényekről a bogarakat. Ez igencsak macerás és időigényes és mivel vándorpoloskákról beszélünk, szinte lehetetlen küldetés.

Jó hír, hogy az Agrofórum cikke szerint elvileg van megoldás a zöld vándorpoloska megfékezésére. A Koppert Biological Systems vállalat most egy új biológiai megoldás fejlesztésén dolgozik. A kutatások eredményei alapján, felfedeztek egy fürkészdarázs fajt, amely nagy hatékonysággal képes élősködőkkel megfertőzni a poloska tojásait. Az első terepi kísérletek ígéretesnek bizonyultak. A darazsak minden valószínűség szerint alkalmasak a kártevő megfékezésére. Kérdés már csak az, hogy ez a faj, hogyan viselkedik majd a magyarországi klímában és mennyire jelent veszélyt az őshonos rovarokra? Hiszen emlékszik mindenki arra az elhibázott biológiai védelemre, amikor a jóságos, levéltetveket fogyasztó harlekinkaticából egyszercsak rémkatica lett.