Itt az ősz és vele együtt a tökszezon-recepttel

Párisba tegnap beszökött az Ősz./Szent Mihály útján suhant nesztelen,/Kánikulában, halk lombok alatt/S találkozott velem – írta egykor Ady Endre a híres versében és sajnos elérkezett az az idő amikor nemcsak „Párisba”, hanem a kiskertekbe is bekúszott az elmúlás, reggeli párával és narancsos napfelkeltékkel. Szeptember eleje még csak a meteorológiai ősz kezdete, de már a fázós, ködös reggelek jelzik, hogy vége van a nyárnak. Bár még a fák nem öltötték fel díszes ruhájukat, de a tökfélék már a sárga és narancssárga minden árnyalatában tündökölnek.

Sokan ismerik, szeretik és fogyasztják ezt a növényt, ami eredetileg Amerikából származik, és a spanyolok hozták be Európába a 16. században. Régebben a szegény emberek kedvelt eledele volt. A gazdák takarmányozás céljából termesztették, ma azonban, mondhatni, reneszánszát éli. Népszerű alapanyagnak számít mind a házi, mind a mesterkonyhákban. Rengeteg fajtája van. Hazánkban a legismertebb és legközkedveltebb tökféle a patisszon, a cukkini, a spárgatök, a sonkatök és a csillagtök. Édesen, sósan, sütve, főzve, töltve a tök elkészítési módjainak csak a képzeletünk szab határt.

A legkisebbek számára pürésíthetjük, de elkészíthetjük hagyományos főzelékként, fogyaszthatjuk fűszeresen, pirítóssal, de süthetünk belőle süteményt, vagy tortát is. Ha lisztmentesen szeretnénk étkezni, helyettesíthetjük vele a spagettitésztát is. Erre a legalkalmasabb a hosszúkás, japán tök, vagy a cukkini. Ha boltban, vagy piacon vásárolunk tökfélét étkezési célra, mindig győződjünk meg arról, hogy garantáltan ehető tököt vásároltunk. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmazhatnak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz.

Nálunk régóta a család kedvence a kerek cukkini töltve, illetve a hosszúkás változata rántva. Most kipróbáltam egy új receptet, a cukkini fasírtot is. Nagy sikere volt, és villámgyorsan elfogyott. Ahogy sült úgy kóstolgattuk, íme a receptje:

cukkini fasírt

Hozzávalók
  

  • 50 dkg cukkini
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fehérbors és só ízlés szerint
  • 2 ek  zsemlemorzsa vagy amennyit felvesz
  • 2 dl napraforgó olaj

Elkészítés
 

  • A cukkinit nem kell meghámozni, csak megmosni és egy nagy lyukú reszelőn lereszelni. Besózzuk és állni hagyjuk.
  • A cukkinit a levéből jól kinyomkodva keverőtálba tesszük, és hozzáadjuk a tojást, a lisztet, az aprított petrezselyemzöldet és az átnyomott fokhagymát. Kevés őrölt fehér borssal ízesítjük, az egészet egynemű masszává keverjük, majd apránként annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. 
  • Tetszés szerint kis gombócokat, formázunk belőle, és forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Villámgyorsan elkészíthető ez a kalóriaszegény és egészséges étel. Ráadásul a cukkini semleges ízének köszönhetően a végtelenségig lehet variálni a fűszereket hozzá, a saját ízlésünkre formálva