Védekezzünk a burgonyabogár ellen környezettudatosan!

A Leptinotarsa decemlineata, közismert nevén a burgonyabogár, egy kártevő rovar, amely jelentős károkat okoz a burgonya ültetvényeken. Mivel Európában nincsen természetes ellensége így időben meg kell kezdeni a védekezést ellene. Ha nem akarunk vegyszereket használni a kertünkben, válasszunk olyan környezetbarát megoldásokat, amik hosszú távon pozitív hatással vannak a környezetünkre és az egéségünkre is. Egyik ilyen megoldás az, ha egyszerű fahamuval szórjuk le a növényünket.

Burgonyabogár, krumplibogár, kolorádóbogár vagy a kisgyerekek hívják „csíkos katica”. De bárhogy nevezzük ezt az apró bogarat, tény, hogy a burgonya egyik legjelentősebb kártevőjével állunk szemben. Évente két nemzedék fejlődik ki. Május közepén tömegesen jelenik meg az imágó, ami addig a talajban telelt át. Ezeket a bogarakat a napi átlagos 10 °C feletti hőmérséklet csalogatja elő. Ha nem védekezünk ellenük, akkor olyan tömegben képesek elszaporodni, hogy teljes lombvesztést okoznak, ami jelentősen csökkenti a gumótermést. A kifejlett bogarak jellegzetes narancs színű tojásokat raknak olyan 10-30 darabot a levelek fonákjára, amiből a lárvák már 10-14 nap után kikelnek. A burgonyabogár a kikelés után azonnal rágni kezd. Míg a fiatal lárvák “csak” lyukakat rágnak a levélbe, addig a kifejlett bogarak már tarrágást okoznak. Sokan vagyunk, akik nem szeretnek vegyszereket használni a kertjükben. Ilyenkor védekezhetünk ellenük mechanikusan, az az kézi szedéssel aprólékosan szedjük le a bogarakat. Biológiailag. Ilyenkor olyan növényeket ültetünk a növényünk köré, amelyek kellemetlenek a kártevők számára. Ilyen lehet például a menta, bársonyvirág, orvosi pemetefű, koriander vagy a borsikafű. De próbálkozhatunk a biotermesztőknél jól ismert Bacillus thuringiensis hatóanyagú baktérium családdal, amely hatékonyan elpusztítja a burgonyabogár lárváit. Sokan esküsznek az egyszerű fahamura is, amit korán reggel még harmatos levelekre kell szórni. Bár ezt a kezelést ajánlott hetente és eső után is megismételni. A hamuval amúgy nem csak a bogarak ellen tudunk védekezni, hanem értékes ásványi sókat is kijuthattatunk a talajra. Sajnos van olyan amikor ezek a módszerek nem elegendőek. Ilyenkor kémiai rovarirtó szereket kell bevetni burgonyabogár ellen. Fontos azonban, hogy először konzultáljunk egy szakemberrel vagy kertésszel, hogy megfelelően tudjuk alkalmazni a szereket.

A krumplibogárról az a rémhír terjedt el Németországban (akkor még NDK) még a második világháborúban, hogy ez az új amerikai biológiai fegyver. Azt hitték, hogy az amerikaiak szándékosan telepítették a csíkosbogarakat a szovjet befolyási övezetekbe, hogy gazdasági károkat okozzanak a krumplitermelésben. Ez a félreértés a hidegháborús időszakban fokozta az ellenségeskedést és a gyanakvást. Bár később kiderült, hogy ez a kapcsolat nem állt fenn, az eset mégis példa arra, hogy a politikai helyzet és a bizalmatlanság milyen mértékben befolyásolhatja az emberek értelmezését és reakcióit a körülöttük történő eseményekre.