Zöld fokhagyma aluxito

A fokhagyma zölden egy igazi vitaminbomba

A fokhagyma a magyar konyha nélkülözhetetlen eleme. Fűszer- és gyógynövényként is ismert, azt azonban kevesen tudják, hogy ez a növényünk zölden is fogyasztható. Ez a zsenge változat egészen más mint az “öreg téli”, ilyenkor még nem fejlődik ki a jellegzetes gumója és sokkal jobban hasonlít a póréhagymához. Nagyon sokan csak a végleges fehér gerezdes téli változatát ismerik, pedig a fokhagymának is van egy korai szakasza.

Túl van a húsváltáson a fokhagyma
Túl van a húsváltáson a fokhagyma

A vöröshagymához hasonlóan a hűvösebb időjárást kedveli, hidegre van szüksége ahhoz, hogy a dughagyma gerezdeket fejlesszen, illetve egyes fajták esetén, hogy a sejtosztódás egyáltalán beinduljon. Éppen ezért a legoptimálisabb időszak a fokhagyma elültetéséhez a késő ősz, esetleg a tél eleje, de mindenképpen két héttel az első fagyok beköszönte előtt.

Az ősszel elültetett fokhagymát március és május között tudjuk szedni szálas zöldhagyma változatban. Tekintve a fokhagyma magas árát, nem rossz ötlet saját terményt nevelni, nem csak azért, hogy mindig legyen kéznél, hanem azért is, mert a saját termesztésű zöldség mindig jobban ízlik.

A fokhagyma ültetésénél alapszabály, hogy ne ültessük olyan helyre, ahol az elmúlt években is volt már, illetve gyökérzöldségek után sem tanácsos elvetni. A talajt tekintve a fokhagyma kedvence a humuszos, agyagos közeg, de az átlagos kerti föld megfelelő számára. Egy bő kilogramm fokhagymából közel 150 ültetésre alkalmas gerezdet lehetséges kinyerni. Ezzel a mennyiséggel már fedezni  lehet egy család éves szükségletét. A tavasszal még zölden szedett fokhagyma íze nem annyira intenzív mint a gumós változata, sokkal lágyabb és édesebb, ráadásul több C vitamin is van benne. Ennek köszönhetően a felhasználása is sokoldalú, mivel kevésbé meghatározó ízével nem uralja az ételeket.

Bátran fogyaszthatjuk nyersen is, mert a zöld szára is ehető ilyenkor még. Egy szál tavaszi fokhagyma körülbelül egy gerezd télinek felel meg és még a megtisztításával is jóval kevesebbet kell bajlódni, hiszen csak lehántjuk a külső héjat és már szeletelhetjük is. Jellegzetes illata se tántorítson el senkit a fogyasztásától sem, mert nem csak a jó íze, de a kiváló gyógyhatása miatt is érdemes beépíteni ezt a remek növényt a mindennapi étkezésünkbe.

Több mint huszonöt fajta hatóanyag, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek találhatóak meg benne. Az utóbbi években egyre jobban fedezzük fel a fokhagyma gyógyító hatását is, hiszen talán az egyik legjobb baktériumölő, sőt emésztésjavító és értágító hatása is van, így mind a fogyókúra során, mint a szív- és érrendszeri betegségekben a segítségünkre lehet. Kínában önálló ételként is fogyasztják.