Csalán csirkéknek? Avagy, hogyan lehet nagyszerű baromfitápot készíteni a csalánból

Lehet-e csalánt adni a csirkéknek, ezt a kérdést gyakran felteszik a kezdő tyúktartók. Erre a válasz természetesen az, hogy nem csak lehet, de a baromfinak szüksége is van a csalánra, illetve annak számos jó tulajdonságára. 

 

Valószínűleg a csalán bőségesen nő az Ön területén és a közelben. A csípős védekezéséről ismert, igénytelen évelő növény szereti a nedves és termékeny talajt, virágzik a komposztkupacok közelében és árnyékban, például fák alatt vagy cserjék közelében.

A csalán egészségügyi előnyei közismertek: magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és jó króm-, kobalt-, vas-, foszfor-, kálium-, cink-, réz- és kénforrás, valamint A-, C-, D-, K- és B-vitamin. .

Szárazanyagra számítva a csalán 30% fehérjét tartalmaz, amely sokkal jobb aminosav-profillal rendelkezik, mint a többi levél növény. A csalánt a többszörösen telítetlen zsírsavak (60%), köztük az omega-6 jó forrásának is tekintik, és erősíti az immunrendszert, a szervezet bakteriális vagy vírusfertőzésekkel szembeni ellenállását, és növeli az antioxidáns aktivitást.

A tudósok kutatása szerint a csalán hozzáadása a csirkék étrendjéhez serkenti a madarak növekedését, emellett a tojástermelés növekedéséhez és a világos tojássárgájú tojáshoz vezet.

Maguk a házi csirkék azonban soha nem választanak friss csalánt ételként, még akkor sem, ha a helyszínen nincs más zöld.

A csalán apró tűkkel van ellátva, amelyek fájdalmas injekciót adnak a szárakra, levelekre és akár virágokra is. Ezek a növényi szilícium-dioxid alapú tűk, úgynevezett trichomák, érintkezéskor irritáló vegyi anyagok keverékét injektálják. A koktél fajonként változó, de általában hisztamint, 5-HTP-t (5-hidroxi-triptofánt), szerotonint, hangyasavat és acetilkolint tartalmaz.

Senki sem akar égő szúrást kapni, ha nyersen fogyasztják, beleértve a csirkéket is. Most próbáljuk meg kitalálni, hogyan lehet csalánokat adni a csirkéknek. Végül is ostobaság lenne megtagadni az ilyen ingyenes és hasznos etetést, főleg, hogy egész évben használható.

Hogyan főzzünk csalánt csirkéknek
Ha csalán káposzta levest főzött ebédre, akkor tudja, hogy a hőkezelés semlegesíti a növény természetes védekezőképességét. A csirkék csalánnal történő etetésénél ez az elv is érvényes.

Tehát itt van egy gyors módszer a baromfi vitaminpüré elkészítésére.

Vegyen fel zárt ruhákat, nehéz kesztyűt, vegyen egy éles kést, egy műanyag vödröt és küldje el a csalánhoz. Betakarításkor vágja le a leveleket és a puha tetejét, nincs szükség kemény szárra.

A tartály megtöltése után öntsön forró vizet a csalánra, és hagyja 10-20 percig infundálni.

hogyan lehet csalánt főzni a csirkék számára

 

Vegyünk körülbelül 700 wattos turmixgépet, és állítsuk össze a keveréket püréig.

Ez a püré hozzáadható gabonához vagy keveréktakarmányhoz.

csalán püré csirkéhez

 

Abban az esetben, ha nincs kéznél turmixgép, zúzással pépesítse és kínálja fel a madaraknak. Nekik tetszeniük kellene!

Szárított csalán
A csalán betakarítása szezonban a csirkéknek vitaminokat biztosít a télre. Számos lehetőség van.

Először . Gyűjtse össze a friss növényeket, és fejjel lefelé lógjon a száránál, hogy seprűt képezzen. Télen csak áthelyezi a seprűt a tyúkólba, a földre dobja, és a csirkék maguk fognak velük foglalkozni.

Második. Készítsen csalánlisztet szárított seprűkből egy keverőben, és adjon hozzá a takarmányhoz.

A harmadik. Készítsen orvosságot a csirkék endoparazitáihoz – helmintákhoz és protozoonokhoz. 2,5 g száraz leveleket 1 liter forralt vízbe töltünk. Ezt az infúziót adják az ivóknak.

Megjegyzés . A csalán gyűjtése a csirkék etetésére általában leáll, miután a növény virágzik, és magokért folyik.

lehet-e csirkéknek csalánt adni?

Ezen a ponton a növény nagy mennyiségű kalcium-karbonátot termel. Míg a kalcium elengedhetetlen a tojótyúkok számára, a felesleges kalcium káros lehet a 18 hetes kor alatti csibék számára.

Érdemes hozzátenni, hogy a csalán tökéletes növény a katicabogarak kertjéhez vonzására. A rovarok benépesítik a csalán lombozatát, és addig rejtőznek, amíg be nem érik ahhoz, hogy kimennek és megeszik azokat a levéltetveket, amelyek egyébként megennék a növényeit.