Vakond az év emlőse

A hermelin és a törpegér után idén 2023-ban az Év emlőse címét a vakond kapta. 

A Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével minden évben megválasztja az év emlősét. Így esett a választás erre védett, de hasznos állatra. Még ha sokunk nem is kedveli a sajátos “kertszépítési” szokásai miatt.

A Vadonleső Program, Magyarország egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő (Citizen Science) programja, amely 2019 óta működik. Önkéntesek bevonásával, gyűjti a védett növény és állatfajok elterjedését. A programhoz bárki csatlakozhat, akit érdekel a természetfigyelés és okostelefonnal, vagy számítógépes internet eléréssel rendelkezik. 

A vakondok általában 12-16 cm hosszú testtel és rövid, sűrű feketés-barna szőrzettel rendelkeznek. A szőrzetük olyan sűrű, hogy még a bőrük sem látszik ki alóla. Az orruk rövid és kerek, a fülük apró és rejtett a szőrzetben. Az állkapcsuk nagyon erősek és nagy fogaik vannak, amelyek segítségével könnyedén ásnak a talajban. Az elsőlábak erősek és lapátszerűek, míg a hátsók kisebbek és vékonyabbak. Életük jelentős részét a föld alatt töltik, így csak nagyon ritkán találkozhatunk velünk. Jelenlétüket inkább csak a túrásaik miatt észleljük. Megölni nem szabad, hiszen 1901-óta védett állatnak számít. Bizonyára mindenkinek ismerős, amikor este elégedetten néz végig a gyönyörű kertjén vagy a frissen nyírt pázsitján, majd reggel mikor kinéz ablakon kikerekedik a szeme? Na nem a gyönyörűségtől, hanem az elképzelhetetlenül sok vakondtúrástól, ami az éjszaka során képződött. Ez azért van mert a vakondok általában az éjszakai órákban aktívak és mivel a fő élelmük a földigiliszták, rovarok és más apró állatok ezért igencsak bejárják a területünket utánuk kutatva. Bármennyire is bosszantó ez a tevékenységük a kertészek számára, fontos megjegyezni, hogy az általuk ásott alagutak hozzájárulhatnak a talaj oxigénellátásához és javíthatják a vízelvezetést is. Igy fontos szerepet játszanak a talaj ökológiájában, és hozzájárulnak a talaj minőségének javításához is. De azt is be kell látnunk, hogy a jó mellett azért problémákat is okoz, hiszen míg vadászik a kártevőkre és hosszú alagutakat ás a kertünk alatt, addig sajnos a tevékenységével rongálja a kultúrnövények gyökerét is. A vakondok elleni védekezési módszerek közé tartozik a vakondháló, mely egy speciális, szúnyoghálós anyag, amely megakadályozza a vakondok ásását. Emellett léteznek olyan készítmények is, amelyek illatukkal elriasztják. Azonban a legtöbb esetben a legjobb megoldás ha megpróbálunk a természettel és egyben a vakondokkal együtt élni. Életteret adunk megosztva kertünket ezekkel a kis élőlényekkel, ezzel is elfogadva, szerepüket az ökoszisztémában. A vakondok fontos szerepet játszanak a talaj és a környezet egészségének megőrzésében, ezért fontos, hogy megpróbáljuk minimalizálni a velük való konfliktusokat.