Irány a kert! – Itt a dió szüret

Földre, fejekre, kosárba kopog a dió-zápor, burkos dióra a gyermek kővel kopácsol- írta Nagy László egykor a Dióverés című versében. Miért jutott most ez eszembe? Mert ha eljön az ősz, vele együtt érik sokunk kedvenc csemegéje, a dió. Szerencsére idén sokaknak megadatik, hogy gyönyörű és egészséges diókat szedjenek össze a diófáik alól, és végre karácsonykor készülhet belőle zserbó és diós bejgli is az ünnepi asztalra.

Néhány éve egy új kártevő jelent meg hazánkban, a nyugati dióburok-fúrólégy, aminek a kártétele miatt már jó ideje csak fekete és ehetetlen diók voltak. Sokan panaszkodtak az elmúlt években, hogy nincs emiatt diótermésük. Úgy látszik a természetnek sikerült megálljt parancsolni, hiszen azoknak is lett gyönyörű termésük, akik nem permeteztek vagy védekeztek a kártevők ellen. A szakemberek beszámolója szerint a rendkívül hideg és fagyos tavasz csak későbbi virágkötődést eredményezett, ami miatt kitolódott a legyek rajzás ideje. Így a kártevők egyedszáma is jócskán lecsökkent. A diófáknak hatalmas lombozatuk van, ami miatt óriási a párologtatási felületük, így az idei nyári szárazság a hőstressz és a viharkárok miatt a fák termés lerugással védekeztek, ez bár csökkentette a termésszámot, de a később fejlődő diók egészségesek maradtak. Sokunk örömére. Gyakran látok embereket az útszéli “senkiföldjén álló” diófák alatt hajladozni és gyűjteni a lehullott termést. Megértem őket, hisz valóban nagy kincs, amit felszednek. Én is így teszek a kertemben. Kis kosárkámmal a karomon nap mint nap gyűjtöm, és bontom a burokból, amit elérek. Egy egészséges, jól fejlett diófa akár 100 évig is elél és 30-40 kg termést is ad évente. Érettnek akkor mondhatjuk a diót, ha a burok felreped, és a dió könnyen kihullik. Érést megelőzően a barna csonthéjat egy zöld vastag burok (kopács) veszi körül, ami alatt fejlődik ki a termés. Nagyüzemben gyakran nem várják meg a kihullást, hanem részben felrepedt állapotában rázzák le a diót. Sokan tartják úgy, hogy a diófa akkor terem jól, ha verik. Ezt arra alapozzák, hogy a megsebzett vesszők, hajtások rügyeiből a sebzés miatt valóban több hajtás indul jövőre. De számolni kell a diófát ért kárral is. Azáltal, hogy a sebek nyílt utat adnak a farontó gombák betelepülésének, a fa idő előtti tönkremenetelét is eredményezheti. Bálint György kertészmérnök így írt egyik könyvében a dióverésről: – Régi, téves nézet az, hogy a diófa annál jobban terem, minél jobban megverik. Ennek éppen az ellenkezője igaz! A dió termését vékony és hajlékony rudakkal, apró ütésekkel vagy inkább az ágak rázogatásával kell elválasztani a termőrészektől. A lomb leverése, a termőágak letörése, az ágrészek megsértése csak akadályozza a következő évi termés kifejlődését. Az összeszedés megkönnyítése céljából célszerű a fa alá ponyvát teríteni, hogy a dió arra hulljon. 

A statisztikai hivatal adataiból egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években nagyon megugrott a tisztított dió fogyasztói ára. Mig 2019-ben 4 ezer forint körül mozgott úgy idén ennél már drámaibb a helyzet. Tekintve, hogy két rud karácsonyi bejglihez 30 dkg dióbélra is szükség van, így megéri minden szem dióért lehajolni.