tulipán

Áprilisi kertek királynője a tulipán

A rózsa után a tulipán az a sokszínű virág, ami szinte mindenki kertjében megtalálható. És szerintem nem csak nekem, de sokunk kedvenc tavaszi virága is. Szerintem egy csokor tulipán mindenkit feltölt pozitív energiával. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. Ha ősszel nem felejtettük el a gumókat időben a földbe rakni, akkor most eljött az idő, hogy gyönyörködjünk a csodaszép virágaiban. Ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, az most már csak irigykedve nézheti a szomszéd tulipánjait, ő maga már elkésett. A hagymásoknak ugyanis a hideghatás elengedhetetlen a fejlődéséhez. A tulipánhagymáknak minimum 6 hetes hideg-hatásra van szükségük ahhoz, hogy ki tudjanak hajtani és szépen virágozni. Abban az esetben, ha ez a nem történik meg, a tulipánhagymák nem kellően, vagy egyáltalán nem hajtanak ki, nem is virágoznak. A növénynek felsorolhatatlanul sokféle típusa létezik. A kecses liliomvirágútól a teltvirágún keresztül a papagájvirágún át a rojtos szirmúig számtalan különlegességet fedezhetünk fel közöttük. Nem beszélve a varázslatos színárnyalatokról. Lehetnek tűzpirosak, napsárgák, lilák, rózsaszínek, de akár hófehérek vagy ezen színek keverékei is. Szinte lehetetlen felsorolni az összes fajtát és színt. Volt idő amikor a tulipán a gazdagok kiváltsága volt, egyfajta státuszszimbólum. A legritkább és legdrágább fajtából egész Hollandiában időszakosan csak egy tucatnyi tulipánhagyma keringett, és ezek megfizethetetlenek voltak. Egy „Semper Augustus”-ért 10 ezer aranyforintot kértek a kereskedők 1637-ben. Ez akkora összeg volt egykor, amennyiből gond nélkül meg lehetett vásárolni egy nagyobb városi házat is Amszterdamban. Szerencsére ma már nem kell ekkora összeget elkölteni egy virághagymára. De Hollandia a mai napig a világ legnagyobb tulipán termelő országa maradt. Ezt a kecses virágot akár kiskertbe vagy teraszra dézsába ültetjük mindenképp egy üde színfolt lesz a környezetünknek. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák de célszerű  három-négy  évente kiszedni őket, ezt az elvirágzás után tegyük meg, amikor már a levelei kezdenek elszáradni. A tulipánhagymák ilyenkor már biológiailag érettek, regenerálódtak, visszahúzódtak a talajba. Vigyázzunk, hogy felszedéskor a hagyma ne sérüljön. Kicsit szikkaszuk meg félárnyékos helyen és tároljuk nedvességtől óvva az őszi kiültetésig. Azzal számolnunk kell, hogy ha nem szedjük fel a hagymákat, minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek, és így  megvan a kockázata annak is, hogy lassan eltűnnek kertünkből tulipánjaink.