Mielőtt elfagy a kerti csap…

Elérkezett az az időszak, amikor a jó gazda felkészíti a kertjét a téli pihenésre és megteszi a megfelelő biztonsági intézkedéseket. Ellenőrzi a kerti szerszámokat, pótolja a hibás eszközöket, amelyek a meleg szezonban jó szolgálatot tettek számára a növénygondozásban. De nem feledkezik meg a kerti edények víztelenítéséről, és az állatairól sem.

A vízvezetékek és a kerti csapok idejében történő leürítése kiemelten fontos, mert télen a hideg hatására a csövek elfagyhatnak és csőtörést, csőrepedést okozhatnak. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha idejében cselekszünk.

Nyáron sokan fogták fel az esővizet a kert öntözéséhez, ami elősegítette a növényeknek a túlélést, az aszályos időkben. Tették ezt azért is, mert az ilyen víz tele van tápanyaggal és nem tartalmaz klórt, amit meg is háláltak a növények. Rengeteget lehet azzal spórolni, ha esővizet használunk. Most a fagyok beállta előtt ideje kiüríteni ezeket a vizes edényeket és esővízgyűjtő tartályokat. Ne feledkezzünk meg az öntözőberendezésekről sem.

Szedjük össze és rakjuk biztonságos, száraz helyre a slagokat, műanyagtömlőket és szereljük le a szórófejeket. Bár ezeknek a csöveknek a fejei fagyállóak ugyan, de az élettartalmukat hosszabbítjuk meg, ha ezekre is vigyázunk.

Hazánkban a talaj fagyhatára 80 centiméterrel a föld felszíne alatt található. Ez azt jelenti, hogy bármennyire hideg van, ott már nem fagy meg a föld. Felette azonban igen. Ebből kiindulva a fagyok beállta előtt minden földfelszín közelében tartott edényt ürítsünk ki, mert ellenkező esetben a jég szétfeszítheti azokat. Vannak azonban olyan víztároló edények, amit muszáj jégmentesen tartanunk, ezek pedig a házi kedvencek és háziállatok itatóedényei. Ezekre hideg időben is oda kell figyelni. Célszerű etetéskor vizet is cserélni. Aki szárnyasokat tart az tudja, hogy a tyúkoknak egész nap biztosítani kell a korlátlan ivóvíz hozzáférést. Ezt többszöri vízcserével és vízmelegítős itatókkal lehet megoldani. Érdemes kerülni a műanyag edényeket, mert ezek nem bírják jól a fagyot. A házi kacsák és libák télen is nagyon szeretnek vízben lubickolni, hiszen a speciális tollrétegük megvédi őket a hideggel szemben, ez azonban a fürdő edényeikről nem mondható el, ezért azoknak ajánlott védett, fagymentes helyet keresni. A lefagyás komoly károkat okozhat a vízhálózatban is, ezért a kerti csapokat burkolással és takarással érdemes védeni. Ha elmulasztjuk a fagy elleni védekezést az ivóvizes csapoknál, akkor a hatályos jogszabályok szerint az elfagyott vízmérő árát, a mérőcsere költségeit és még az elfolyt vízmennyiséget is meg kell térítenünk a szolgáltatónak.