Hamarosan fel kell szedni az évelő virághagymákat

Az őszi, kerti munkálatok egyike az évelő és a nem télálló hagymás, gumós és rizómás növények felszedése, hiszen az említett fajták nem biztos, hogy átvészelik a hideget. De melyek is ezek a növények? Többek között a kardvirág, a fehér kála, a dália, a gumós begónia, a kánna, az amarillisz, a csillagliliom és a nagy csodatölcsér.

Sokan gondolják úgy, hogy minek felszedni őket, mert korábban is bent hagyták a földben és tavasszal kihajtottak. Bevallom én is ott felejtettem tavaly a kardvirágokat és néhány kivételével szépen kihajtott mind, sőt még sok kicsi sarjhagyma is nőtt mellette. De ez hiba volt.

Nem tudhatjuk előre ugyanis, hogy mennyire lesz hideg a télen, és mivel a kardvirág nem őshonos növény nálunk, egy enyhébb éghajlatú területről származik, így csak a szerencsén múlott, hogy nem fagyott el. Azért, hogy ez a virágzó szépség sokáig örömet szerezzen nekünk, a hagymákat a virágzást követően, ősszel, október-novemberben, de legkésőbb az első éjszakai fagy után távolítsuk el a talajból. Felszedés közben rögtön válogassuk is át a hagymákat és a gumókat, a hibás beteg darabokat ne rakjuk a többi közé. Kíméletesen szedjük le a rájuk tapadt földet, majd terítsük őket ki, hogy kissé megszáradjanak.

Sokan használnak direkt erre a célra kifejlesztett műanyag lyukacsos virághagyma ültető kosarat (ez bármelyik gazdaboltban beszerezhető), ami megkönnyíti a felszedést és még a rágcsálóktól is megóvja a növényünket. A sikeres teleltetéshez először is ki kell szárítani a felszedett hagymákat. Ehhez helyezzük őket egy fadobozba, vagy pedig zsákban lógassuk fel őket védett helyre. Néhány napig hagyjuk nyugalomban, bolygatás nélkül száradni a hagymákat, majd vágjuk le a sárguló, száradó lombozatot közvetlenül a hagyma felett és távolítsuk el az elhalt gyökereket, elszáradt burokleveleket. A felszedett hagymákat rakjuk hűvös helyre egy cserépbe, vagy ládába úgy, hogy ne érjenek össze. Takarjuk be őket homokkal. Átteleltetéshez jó választás lehet például egy sötét, hűvös pince, amennyiben teljesen száraz és fagymentes. Az ideális hőmérséklet 10 °C körül van.

Jó tudni azt is, hogy míg egyes gumós növényeket felszedünk ilyenkor, addig másokat épp most kell elültetnünk. Ne felejtsük el a tulipánokat, a krókuszokat, a nárciszokat és a jácintot a földbe dugni, hogy a hosszú szürke tél után a tavasz első virágaiként örvendeztessenek meg minket.