Krizantém: több mint temetői virág

Az elmúlt hetekben sokan vittek szeretteik sírjához fehér, nagyvirágú krizantémot. Az ősz utolsó virágát többnyire csak temetővirágnak tartják számon, pedig számos fajtája van és sok jó tulajdonsággal is bír.

Kínában ősidők óta az erőt megőrző és hosszú életet adó gyógynövényként jegyzik, de azt is tartják, hogy aki krizantémbort iszik, az hosszú életű lesz a földön. Ennek az őszirózsafélék családjába tartozó virágnak jelentős kultusza van a Távol-Keleten. Kínában az ősz jelképe és külön ünnepe is van. A koreai művészetben a „négy nemes növény” egyike, a szilva, az orchidea és a bambusz mellett, de Japánban is nagy megbecsülésnek örvend a „kiku”-nak nevezett krizantém, ami a japán császári család címernövénye lett. Sőt az uralkodói trónust mind a mai napig Krizantém trónnak nevezik. Mindmáig a legmagasabb kitüntetés Japánban a Krizantém-rend, amely uralkodóknak és állami vezetőknek van fenntartva.

Hazánkban a kiskerti termesztés mellett vágott és cserepes változatot is lehet kapni a boltokban. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de ez takarással akár novemberig is kitolható.

Léteznek gömb, vagy labda alakú, visszahajló, göndörödő, szellős és tömött virágok is. Méretük lehet gombnyi, sőt, focilabda nagyságú is attól függően, milyen fajtát ültetünk.

A szabadföldi, kerti krizantémot dugványozással szaporítják. Az 5-6 centiméteres dugványokat május és július között lehet kiültetni a szabadba, tápdús földbe és napos helyre. Amikor bokrosodni kezd, kétszer-háromszor vissza kell csípni, tápoldatozni és bőségesen öntözni. Ha a száron megjelennek a bimbók, akkor az oldalbimbók eltávolíthatók, így szép, nagyfejű virágok nyílnak majd. Azzal, hogy kicsipkedjük az oldalhajtásokat, a megmaradt bimbónak több tápanyagot biztosítunk.

Sokan vesznek őszre cserepes növényt is a kertük színesebbé tételére. Ezek az aprószemű virágok félgömb alakúra vannak nyirva és ha elég vizet kapnak, sokáig díszítik a környezetüket. Gyönyörű dekorációi lehetnek a házunk bejáratának vagy a terasznak.

Elvirágzás után távolítsuk el az elnyílt virágokat, ezt követően a muskátlihoz hasonlóan, pincében, garázsban, 4-6 celsius fokban tudjuk átteleltetni. Ne felejtsük el tavasszal a cserepes krizantémbokrokat átültetni, hogy a friss, tápanyagban gazdag talajban magukhoz térhessenek és nagyobb bokrokat növeszthessenek.

A krizantém esetében a gombák és baktériumok elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a megelőzés. Figyeljünk arra, hogy locsoláskor csak a tőre kerüljön a víz, a leveleket feleslegesen ne áztassuk, mert úgy könnyebben megtelepedhetnek rajta a kórokozók. Megtámadhatja a növényt a krizantém rozsda is, ami rozsdás foltokat eredményez a leveleken. A beteg növényt vegyük ki a földből és égessük el, nehogy megfertőzze a többit. Nyirkos, állott levegőn néha megtelepedhet rajta a lisztharmat gomba, azt gombaölő szerekkel kiirthatjuk. A krizantém kártevője emellett a takácsatka, amit arról ismerhetünk fel, hogy finom hálóval borítja be a növényt. Megelőző permetezéssel védekezhetünk ellene. Ha gondját viseljük és vigyázunk erre a különleges növényre, akkor nem csak az őszi hónapokban, hanem nyáron is a kertünk dísze lehet.