Nátrium perkarbonát

A folttisztító só a hipó környezetbarát alternatívája, kiválóan kiszedi a foltokat, fertőtlenít és a zsíroldás során is kiemelkedő segítséget nyújt. Egyaránt használhatod fehér és színes ruhák áztatásához, folttisztításához és fehérítéséhez, továbbá hatékony segítség a zsíroldásban, a fugák tisztításában és a penész ellen is.

A folttisztító só a hipó környezetbarát alternatívája, kiválóan kiszedi a foltokat, fertőtlenít és a zsíroldás során is kiemelkedő segítséget nyújt.
Egyaránt használhatod fehér és színes ruhák áztatásához, folttisztításához és fehérítéséhez, továbbá hatékony segítség a zsíroldásban, a fugák tisztításában és a penész ellen is.

A házilag is elkészíthető mosószerhez akkor érdemes hozzáadnod a mosást megelőzően, ha annak a tisztító hatását szeretnéd fokozni. Ha fehérítő mosást indítanál, akkor a mosószered egészítsd ki 1-2 evőkanál folttisztító sóval, majd indítsd el a mosást legalább 50 °C-on.
Beszürkült, sárgult ruhák fehérítő áztatásához 10 liter langyos vízhez adj hozzá 2 evőkanál folttisztító sót, majd hagyd ázni néhány órán át a ruhákat, végül mosd ki azokat a szokásos módon.

Könnyedén elbánik a gyümölcs, kávé, bor és fű általi szennyezésekkel is: tegyél közvetlenül a foltra egy kiskanálnyi vízzel pépesített folttisztító sót, majd hagyd hatni. Eleinte lehet, hogy elszíneződik a folt, ilyenkor várd meg, míg ki tudja fejteni a szer a hatását, vagyis amíg el nem tűnik a folt, áttetszővé nem válik. Általában nem fakítja ki a színeket, de jobb ha biztosra mész, javasolt a színpróba elvégzése!

Penész ellen 1 dl meleg vízhez keverj 1 dl folttisztító sót, majd ezzel az eleggyel kezelt a penészes felületet. Hagyd hatni, majd szükség esetén ismételd a műveletet.

Fuga tisztításához 0,5 liter meleg vízhez keverj 2-3 kiskanál folttisztító sót, majd ezzel az eleggyel kezeld a fugát és környékét. Hagyd hatni néhány percig, szükség esetén ismételd a műveletet, végül töröld át a kezelt felületet ecetes, vagy citromsavas vízzel. Ehhez keverj 3 liter vízhez 0,5 dl ecetet, vagy 2 evőkanál citromsavat.